Gemeente Amsterdam pakt Airbnb-verhuurders aan

De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen drie weken dertig illegale hotels gesloten. Het merendeel daarvan werd aangeboden via particuliere verhuursites zoals Airbnb, zegt wethouder van bouwen en wonen Laurens Ivens (SP) donderdag. Bij elkaar zijn er 401 illegale slaapplaatsen gevonden. De gemeente heeft voor meer dan tweehonderdduizend euro aan boetes uitgeschreven.

Vanwege de slechte brandveiligheid zijn de dertig gebouwen per direct gesloten. Daarbovenop moesten vijftien verhuurders hun illegale activiteiten stoppen en hun normale woonactiviteiten voortzetten.

Het aantal meldingen van overlast door illegale hotels is de laatste tijd toegenomen, aldus Ivens. De sluiting van dertig hotels laat volgens hem zien dat het een hardnekkig probleem is. Daarom wil hij extra werk maken van het aanpakken van woonfraude.

"De illegale hotels in de stad zorgen voor minder woningen, overlast en brandonveiligheid. Daar moet een einde aan komen", aldus Ivens. In een van de woningen werden 56 slaapplaatsen aangeboden, terwijl het pand niet brandveilig was.

De opkomst van particuliere verhuurders leverde al de nodige problemen op. De Volkskrant meldde vorige week dat verhuurders niet verzekerd zijn tegen brand, schade of ongelukken van hun gasten.

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) zei dinsdag in de Tweede Kamer het hotelalternatief niet te willen verbieden. Wel moeten verhuurders en gemeenten volgens Blok de mogelijkheid krijgen om op te treden in het geval van overlast.