RBS vertrekt uit Schotland bij onafhankelijkheid

Royal Bank of Scotland gaat weg uit Schotland als het land zich afscheidt van het Verenigd Koninkrijk. De bank heeft de verhuisplannen al klaarliggen en verplaatst het hoofdkwartier naar Engeland als de bevolking voor onafhankelijkheid kiest, liet RBS donderdag weten. De bank is sinds de oprichting in 1727 in Schotland gevestigd.

Opereren vanuit een onafhankelijk Schotland brengt onzekerheden met zich mee die zowel de eigen bedrijvigheden als de klanten van RBS kunnen schaden, vindt de bank. RBS is bijvoorbeeld bang voor afwaarderingen van de kredietbeoordeling. Daarnaast vrezen de bankiers veranderingen in juridische, fiscale en monetaire omstandigheden waarin moet worden gewerkt. Onduidelijk is nog of Schotland de Britse pond mag blijven gebruiken na een exit.

Financieel dienstverlener Standard Life had woensdag al voor een vlucht uit Schotland gewaarschuwd. De Schotse bevolking stemt volgende week in een referendum over onafhankelijkheid. Het aantal voor- en tegenstanders ontloopt elkaar volgens peilingen nauwelijks.