'IsraŽl pleegde oorlogsmisdaden'

Het Israëlische leger heeft bij het laatste offensief in de Gazastrook oorlogsmisdaden gepleegd. Dat schrijft Human Rights Watch in een rapport dat donderdag verscheen. De krijgsmacht viel volgens HRW meerdere scholen aan.

De mensenrechtenorganisatie onderzocht drie afzonderlijke aanvallen op scholen in Gaza, waarbij in totaal 45 mensen om het leven kwamen. Volgens HRW waren geen militaire doelwitten aanwezig in of rondom de scholen en waren sommige van de aanvallen puur willekeurig. De onderwijsinstellingen werden alle beheerd door de Verenigde Naties. De aanvallen leidden tot veel kritiek op de nietsontziende werkwijze van het Israëlische leger.

"De Israëlische krijgsmacht voerde aanvallen uit op of bij drie duidelijk gemarkeerde scholen terwijl zij wist dat hier honderden mensen aan het schuilen waren", aldus speciaal HRW-adviseur Fred Abrahams. "Israël heeft geen overtuigende verklaring gegeven voor deze aanvallen op scholen waarin mensen dekking zochten."

Israël stelt dat het hoge aantal burgerslachtoffers bij het vijftig dagen durende offensief de schuld is van Hamas. De strijdgroep zou raketten afvuren vanuit scholen, woongebieden en moskeeën en burgers gebruiken als menselijk schild. Hierdoor moest Israël deze dichtbevolkte gebieden wel aanvallen, aldus het leger.

De Israëlische krijgsmacht liet woensdag weten een eigen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar mogelijk wangedrag door militairen tijdens het offensief in Gaza. De VN hebben ook een onderzoek lopen naar oorlogsmisdaden van Israël en Hamas.

Bij het offensief kwamen meer dan 2100 Palestijnen om het leven. Het leeuwendeel hiervan bestond uit burgerslachtoffers. Aan Israëlische zijde stierven 66 militairen en zes burgers.