'Geef Poetin geen hand'

Koning Willem-Alexander, topsporters en andere Europeanen moeten de Russische president Vladimir Poetin geen hand geven. "Ze dienen te beseffen dat ze op zo'n moment gebruikt worden als de grove, smerige middelvinger van een dictator", schrijft vertaler Hans Boland in een opiniestuk in Trouw. Hij weigerde onlangs de Poesjkin-medaille omdat hij die zou krijgen uit handen van Poetin.

De weigering is Boland goed bevallen. Hij kreeg van alle kanten lof toegezwaaid en dat woog volgens hem ruimschoots op tegen de ontvangst door een president in zijn troonzaal. "En een schoon geweten is de mooiste beloning die een mens in zijn leven kan ontvangen."

De vertaler van bijna het volledige werk van de Russische dichter Poesjkin benadrukt dat hij niemand de wet wil voorschrijven. Hij verwijst naar de Olympische Spelen die in Sotsji werden gehouden. "Als sporters het hoogst bereikbare hopen te kunnen verwezenlijken, maar hun dat onmogelijk dreigt te worden gemaakt doordat een griezel het bewind voert in het land waar zij hun prestaties moeten tonen, kan ik me voorstellen dat ze die griezel dan maar voor lief nemen."

Maar, waarschuwt Boland, zij moeten zich dan wel beseffen dat ze worden gebruikt. Dat geldt volgens hem ook voor de koning, die tijdens de Olympische Spelen een biertje met Poetin dronk. "Want elke Europeaan waarmee deze 'genocidale platworm' (zoals ik de Russische president graag in dichterlijke termen omschrijf) kan pronken is een opgestoken middelvinger naar datzelfde Europa." Sporters, kunstenaars en de koning en koningin hebben daar kennelijk geen bezwaar tegen, concludeert Boland. "Mij zou het ontzettend tegen de borst stuiten."

"Als van de koning niet langer wordt verwacht dat hij een voorbeeld vormt voor zijn onderdanen, moeten er onderdanen zijn die hem het voorbeeld geven. Het is misschien een van de consequenties van een te gemakkelijk, te vanzelfsprekend genomen democratie", schrijft Boland.

De vertaler neemt alvast een voorschot op het WK voetbal in Rusland in 2018. Dat politiek en sport niet met elkaar moeten worden vermengd, is volgens hem 'gekakel'. Hij verwijst daarmee naar een uitspraak die minister van Sport Edith Schippers (VVD) vrijdag deed. "Als kabinet hebben we het idee dat je juist met sport een verbinding zoekt, waar politiek buiten blijft", zei ze.

"Zou zijzelf nou niet beseffen dat ze door te beweren wat ze beweert haar eigen bewering verkracht?", vraagt Boland zich af. Het is volgens hem geloofwaardiger als zij de voetballers stevig financieel compenseert als zij besluiten niet te gaan om zo 'hun middelvinger op te steken naar een genocidale platworm'. "Ik heb dat gedaan en kan iedereen aanraden mijn voorbeeld te volgen: het geeft je een buitengewoon goed gevoel."