Russificatie O-Oekraïne in volle gang

De duizenden Russische soldaten in Oost-Oekraïne zijn volgens een Duitse politica druk bezig met de russificatie van de regio. Dat meldt de parlementariër Marieluise Beck op Twitter. Ze is sinds zaterdag in de rebellenvesting Loehansk.

Eenmaal in de stad aangekomen twittert Beck, die voor De Groenen in de Bondsdag zit, dat er talloze Russische soldaten in de stad zijn. Die gaan van deur tot deur om pakketten met levensmiddelen uit te delen en elke volwassene 1000 Russische roebel te geven; kinderen krijgen 500.

Daarnaast delen de soldaten Russische paspoorten uit en worden de scholen in de stad omgevormd naar volledig Russischtalig onderwijs.

Moskeeën en Oekraïens-Orthodoxe kerken zijn gesloten, Oekraïense priesters worden de grens over gezet. Een bufferzone van tien kilometer om de streek heen wordt gehanteerd.

De russificatie lijkt, als Beck de waarheid twittert, daarmee bijzonder veel op de tactiek die werd toegepast op de Krim. Ook tijdens de oorlog in Georgië in 2008 werd een gelijkaardig draaiboek aangehouden.