Actie: douche maximaal vijf minuten

Milieuorganisaties, water- en energiebedrijven zijn een actie gestart om mensen korter te laten douchen. Nederlanders zijn de laatste jaren steeds langer gaan douchen en dat is slecht voor het milieu, zo stellen ze. Op de eerste landelijke Waterspaardersdag roepen ze op tot maximaal vijf minuten douchen.

De gemiddelde Nederlander doucht negen minuten per keer en verbruikt daarin 51 liter water. Dertig jaar geleden spoelde per douchebeurt nog veertig liter water door het doucheputje weg en werd 7,5 minuut onder de douche doorgebracht.

Als alle mensen in Nederland vier minuten korter gaan douchen dan scheelt dat jaarlijks 77.000 olympische zwembaden vol met warm water. Ook scheelt het evenveel CO2 als wat 763.000 auto's in een jaar uitstoten. Ook maakt het een verschil in geld. Een gezin van vier personen bespaart op deze manier in een jaar 220 euro.

Vijftienduizend kinderen doen mee aan Waterspaardersdag. "Kinderen denken compromisloos en zijn actiegericht. Hun houding is: als het heel simpel is om je gedrag te veranderen en het is goed voor de natuur en onze toekomst, waarom doen we het dan niet allemaal?" zegt prinses Laurentien, directeur van de Missing Chapter Foundation. Die is samen met Wereld Natuur Fonds en Unilever initiatiefnemer van de actie.