'Geen informatie gedeeld over berging MH17'

De Oekraïense commandant die de eerste vijf dagen leiding gaf aan de berging van slachtoffers van rampvlucht MH17 heeft nooit gesproken met de Nederlandse experts van de repatriëringsmissie. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van gesprekken met kolonels van de Oekraïense reddingsdienst.

RTL sprak onder meer met kolonel Alexei Migrin, die zegt de leider van de bergingsoperatie te zijn geweest. Direct na de ramp stuurde hij gedurende vijf dagen reddingswerkers, mijnwerkers en vrijwilligers aan die naar lichamen zochten. De Nederlanders zijn volgens Migrin zelf gaan zoeken zonder dat ze informatie hadden over de Oekraïense zoekactie.

De brandweercommandant van Torez, Sergei Michenko, gaf operationeel leiding aan een team reddingswerkers dat op zoek ging naar lichamen in de buurt van Rozsypne. Ruim twee weken na de ramp heeft hij één keer een uur met twee Nederlandse politieagenten gesproken. Dat gesprek verliep uiterst moeizaam, zegt Michenko, omdat de Nederlanders een slechte tolk hadden.

Mirgin zegt ook achteraf nooit informatie met Nederland te hebben gedeeld over het onderzoek op de rampplek. Hem is bijvoorbeeld ook niet gevraagd naar de informatie die bij de gevonden lichamen was gevoegd.

De Nationale Politie laat in een reactie weten geen namen te willen noemen van contactpersonen met wie in Oekraïne is gesproken. "We werken met alle betrokken partijen goed samen en hebben veel respect voor de wijze waarop er daar gewerkt is", zegt een woordvoerder tegen de nieuwsrubiek.