Gemeenten eisen tempo bij verbod dieren in circus

Het kabinet moet haast maken met een verbod op wilde dieren in het circus. Dat schrijven wethouders en burgemeesters van 24 gemeenten in een brief aan staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA). In het regeerakkoord werd een dergelijk verbod al aangekondigd. "Het gaat ons veel te langzaam", zei een van de ondertekenaars, wethouder dierenwelzijn in Utrecht Paulus Jansen (SP), woensdag op Radio 1.

De brief is een initiatief van wethouder dieren in Rotterdam Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam). Momenteel is het voor gemeenten bijzonder moeilijk om circussen met dieren te weren, legde wethouder Jansen uit. "Met veel moeite en omwegen kun je aangeven dat een circus zonder dieren de voorkeur heeft, maar dat werkt niet altijd." Dat blijkt uit de praktijk. Momenteel staat er in Utrecht een circus met wilde dieren. "Dat geeft veel frustratie omdat er mensen zijn die dat niet willen."

Dat er nog altijd geen verbod is terwijl dit wel in het regeerakkoord wordt aangekondigd, hoeft volgens Jansen niet te betekenen dat er discussie tussen de coalitiepartijen is ontstaan. "Ik heb de indruk van niet. Er was een flinke politieke agenda waarbij er andere prioriteiten waren."

Dat roept de vraag op of het verbod nu wel prioriteit krijgt. "We hopen dat de staatssecretaris ons signaal serieus neemt", zei Jansen hierover. "Op andere terreinen maakt ze veel haast, waarom op dit terrein niet?"