'Timmermans wordt coŲrdinator Europese Commissie'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) krijgt in de Europese Commissie geen portefeuille, maar een belangrijke coördinerende functie. Dat meldt de NOS woensdag op basis van ingewijden. Timmermans zou de rechterhand van de nieuwe commissievoorzitter Jean-Claude Juncker worden.

Juncker wil onder meer banen creëren, de jeugdwerkloosheid aanpakken en het energiebeleid vormen. Timmermans moet zorgen dat eurocommissarissen samenwerken om deze doelen te halen.

Eerder gingen geruchten dat Timmermans verantwoordelijk zou worden voor het personeelsbeleid van de Europese Commissie, maar dat sprak hij dinsdagavond tegen.

Juncker maakt de verdeling van de portefeuilles volgende week bekend. Premier Mark Rutte (VVD) kondigde dinsdag aan dat Timmermans eurocommissaris wordt. Hij zei dat het kabinet Timmermans niet zou voordragen als 'we er niet zeker van zouden zijn dat hij een takenpakket krijgt dat recht doet aan zijn statuur en ervaringen'

De bewering van de NOS dat Timmermans geen portefeuille lijkt overigens in tegenspraak met wat premier Mark Rutte (VVD) dinsdag nog aangaf. Hij stelde dat 'de goede persoon bij de goede portefeuille' is gevonden. "Ik ben erg enthousiast, want ik weet het inmiddels, maar ik kan het u niet vertellen", antwoordde hij op vragen van D66-leider Alexander Pechtold.