AzG: wereld verliest strijd tegen ebola

De wereld 'verliest het gevecht tegen ebola'. Dat heeft hulporganisatie Artsen zonder Grenzen dinsdag gezegd op een bijeenkomst bij de Verenigde Naties in New York. Volgens Joanne Liu van AzG kan de organisatie de enorme vraag naar hulp niet aan.

"De ergste ebola-uitbraak in de geschiedenis duurt nu al zes maanden en het lukt de wereld niet om deze een halt toe te roepen", aldus Liu. "Behandelcentra voor ebola zijn verworden tot plaatsen waar mensen in hun eentje sterven en waar weinig meer dan palliatieve zorg kan worden geboden."

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft landen opgeroepen snel meer hulp te sturen naar de getroffen landen. WHO-chef Margaret Chan waarschuwde dat de uitbraak 'nog erger wordt' en dit vereist dat er wereldwijd meer moet worden gedaan. Chan bedankte landen die al een bijdrage hebben geleverd, maar drong aan op meer hulp.

David Nabarro van de Verenigde Naties zei dat de VN van plan zijn om hulpverleners uit het buitenland naar het gebied te sturen. Ameerah Haq, hoofd van de afdeling ondersteuning van de VN, waarschuwde echter dat er dan eerst garanties moeten komen voor evacuaties en de behandeling van hulpverleners die besmet raken. "Zonder het een, zal het ander niet gebeuren."

Dinsdag werd bekend dat een Amerikaanse arts besmet is met ebola. De man werkte op de afdeling verloskunde van een ziekenhuis in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia, aldus Serving in Mission (SIM), een groep missionarissen. Het is niet duidelijk hoe de man het virus heeft opgelopen. Vorige maand liepen ook al twee Amerikanen het virus op. Ze werden uit Liberia geëvacueerd.

De ebola-uitbraak in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria heeft inmiddels al vijftienhonderd levens geëist.