Kremlin: opmerking Poetin uit verband gerukt

De opmerking van de Russische president Vladimir Poetin over het innemen van de Oekraïense hoofdstad Kiev is uit zijn verband gerukt. Dat zei een assistent van Poetin dinsdag tegen persbureau ITAR-TASS.

Volgens bronnen in Brussel zei Poetin in een gesprek met José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, dat Rusland Kiev binnen twee weken kan innemen. Barroso deelde de strekking van het gesprek zaterdag op een EU-top, vlak nadat hij Poetin had gesproken.

In welke context Poetins opmerking wel moeten worden gezien zei zijn assistent niet. In plaats daarvan wond hij zich op over het feit dat de inhoud van het gesprek bekend is geworden. "Als dat is gebeurd lijkt het niet op een actie van een serieus politiek figuur."

Na de mededeling op de EU-top van Barroso waarschuwde de Britse premier David Cameron fouten die in 1938 werden gemaakt niet te herhalen. Nazi-Duitsland annexeerde destijds steeds nieuwe gebieden. De geallieerden stonden dit oogluikend toe in de hoop dat de vrede zo bewaard bleef. Dit beleid werd appeasement genoemd en bleek uiteindelijk niet te werken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou hebben gezegd dat Poetin op militaire escalatie afstevent. Na Oekraïne zou Rusland Letland en Estland op de korrel nemen. Merkel heeft vaker gezegd dat Poetin niet te vertrouwen is.