BelgiŽ mogelijk twee tot vijf dagen zonder stroom

Als België deze winter te maken krijgt met extreem koud weer, zit het land mogelijk bijna vijf dagen zonder stroom. Bij gemiddeld winterweer bestaat gedurende ruim twee etmalen kans op stroomuitval. Dat heeft netbeheerder Elia berekend, schrijft de Belgische krant De Tijd dinsdag. Drie Belgische kerncentrales staan momenteel stil.

De nieuwe staatssecretaris voor energie Catherine Fonck denkt volgens De Tijd op basis van het rapport dat mogelijk te voorkomen is dat regio's op grote schaal van het elektriciteitsnet worden afgekoppeld. In de berekening van Elia zou een aantal lichtere maatregelen, waaronder het uitzetten van de verlichting op snelwegen en publieke gebouwen, namelijk nog niet zijn meegewogen.

Fonck presenteert woensdag een noodplan voor het geval stroomtekort optreedt. Zij gaat ook kijken of het mogelijk is dat mensen hun wasmachine, droger of vaatwasser niet allemaal tegelijk aanzetten. "Het is een nieuw terrein voor ons, maar in het buitenland zijn er veelbelovende ervaringen", zegt Fonck tegen De Tijd.

België telt zeven kernreactoren. Twee daarvan staan sinds maart stil vanwege haarscheurtjes in de constructie. Een derde centrale viel deze zomer uit na sabotage. Die drie reactoren zijn samen goed voor een derde van de stroomproductie in België. Volgens Fonck kan de gesaboteerde kerncentrale Doel 4 mogelijk voor het einde van het jaar weer in gebruik worden genomen. Als dat lukt wordt het risico op stroomtekort teruggebracht tot vijf uur bij gemiddeld winterweer en 29 uur tijdens extreem winterweer.