'Veel onnodige doden door ebola'

Er vallen veel onnodige eboladoden doordat de wereld ,,rampzalig inadequaat" reageert op de ebola-uitbraak. Dat heeft de Wereldbank maandag gezegd. Volgens het instituut voor ontwikkelingssamenwerking hebben westerse landen genoeg medische voorzieningen en kennis in huis om de ziekte onder controle te krijgen.

,,De crisis die zich nu ontwikkelt, is minder het gevolg van het virus op zich en meer van foute vooroordelen over de ziekte", zei de directeur van de Wereldbank. Hij dringt er bij westerse landen dan ook op aan dat ze hun kennis delen met Afrikaanse landen waar de medische wetenschap nog niet zo ver is ontwikkeld.

Om de onwetendheid en de daaruit voortvloeiende angst te illustreren, noemt hij als voorbeeld een man die maandag in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia ontsnapte uit een ebolakliniek. Toen hij op de markt eten aan het kopen was, sloegen anderen op de vlucht omdat ze bang waren de ziekte op te lopen.

De oproep van de Wereldbank kwam na het nieuws dat in Nigeria een 17e geval van ebola is vastgesteld. De epidemie heeft in West-Afrika al aan meer dan 1500 mensen het leven gekost.

President Ellen Johnson Sirleaf van het zwaar getroffen Liberia waarschuwde maandag bij CNN dat de ebola-uitbraak ,,makkelijk een wereldwijde crisis" kan worden als internationaal niet beter wordt opgetreden tegen ebola.

Wereldbank: veel onnodige doden door ebola
Wereldbank: veel onnodige doden door ebola (Foto: ANP)