Babyluikjes binnenkort ook in Amsterdam

Ook Amsterdam heeft het. Binnenkort dan. In navolging van Papendrecht en Groningen wordt ook in onze hoofdstad een vondelingenluik gemonteerd. Moedertjes die om welke reden dan ook van hun pasgeboren kind af willen, hebben hiermee de mogelijkheid om anoniem van hun nageslacht af te komen.

Tevens wil Utrecht zijn slogan 'Je vindt het pas echt in Utrecht' waarmaken. Het plan is dat beide steden in 2015 over een plek beschikken waar op een veilige manier een vondeling gelegd kan worden.

Ondanks het feit dat betrokken gemeenten nu niet echt staan te springen over het initiatief, kan men niet echt juridische grond vinden om de vondelingenkamers te verbieden. Dit hoewel Papendrecht wel van mening is dat het opzettelijk uitlokken van te vondeling leggen eigenlijk strafbaar is. Dit spreekt elkaar natuurlijk gigantisch tegen en de ambtenarij heeft de bal daarom maar bij staatsecretaris Teeven neergelegd, een man die toch wat beter in het aan banden leggen van dingen is.

Stichting De Beschermde Wieg, de organisatie die over de babyluikjes gaat, laat vanzelfsprekend een heel ander geluid horen. Initiatiefneemster Barbara Muller onderkent dat er vrouwen zijn die niet zomaar even naar de reguliere hulpverlening stappen. "Wij bereiken een groep waarvan de politiek hardnekkig volhoudt dat die niet bestaat."