Maya's willen van joden af

Leden van een joodse orthodoxe sekte is vriendelijk doch dringend verzocht hun heil ergens anders te zoeken. Sinds een jaar of zes woonde de groep in een stadje in het westen van Guatemala, maar men begon steeds meer te botsen met de lokale Maya-bevolking.

Volgens de dorpsoudsten maakten leden van de Lev Tahor-sekte zich schuldig aan het opdringen van hun geloof aan de overwegend inheemse gemeenschap, die zelf het katholieke geloof omarmd hebben. Bovendien weigeren de joden zich lekker te integreren en vermijden ze een normale omgang met de lokale bevolking van San Juan La Laguna.

"We handelen uit zelfverdediging en uit respect voor onze rechten als inheems volk", aldus woordvoerder Miguel Vasquez. De Maya's zijn in vroegere tijden slachtoffer geweest van onderdrukking en zelfs genocide in Guatemala, iets dat ze waarschijnlijk iets scherper heeft gemaakt wanneer het aankomt op invloeden van buitenaf. "De Gualtemalteekse grondwet beschermt ons. We willen onze cultuur beschermen en behouden."

De joodse groep hoopt ergens anders in Guatemala te kunnen settelen. "We zijn een volk van vrede en om incidenten te vermijden gaan we onze spullen pakken", vertelt Lev Tahor-lid Misael Santos. "We hebben het recht om hier te zijn, maar ze hebben ons bedreigd met lynchpartijen wanneer we hier zouden blijven." Naar eigen zeggen heeft de joodse gemeenschap ook dreigementen ontvangen waarin beloofd werd dat ze zouden worden afgesneden van water en elektriciteit.