'Invasie begonnen', 'Rusland liegt'

Rusland zou de afgelopen twee dagen volgens Oekraïense officials Oekraïne zijn binnengevallen met minstens 100 tanks en een veelvoud daarvan aan troepen, meldt CNN. De NAVO gaf daarnaast donderdag nieuwe satellietbeelden vrij waarop Russische kolonnes pantservoertuigen te zien zijn die Oekraïne binnendringen.

Daarnaast is volgens CNN een derde front geopend, te weten bij Mariupol aan de Zwarte Zee. Rusland zou enorme aantallen paratroopers hebben ingezet bij de aanval. Oekraïne spreekt van het losbarsten van een 'directe oorlog'. De VN-veiligheidsraad houdt momenteel een spoedvergadering over de recente ontwikkelingen. Ook de NAVO houdt vrijdag een spoedzitting over de situatie. De Oekraïense president Poroshenko roept burgers van zijn land op 'niet in paniek te raken' en heeft de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen om 'de Russische troepeninzet' te bespreken. Twee kolonnes aan Russische tanks en andere voertuigen zouden donderdag volgens CBC het land zijn binnengereden. Tanks die alleen in Rusland voorkomen (T-72's) zouden in Oekraïne zijn gesignaleerd en gefotografeerd.

Hoewel de Russen nog steeds alles ontkennen, stelt de mensenrechtenadviseur van Poetin zelf dat de troepenbewegingen een invasie genoemd kunnen worden. De vrouw, Ella Polyakova, geeft aan: "Als er massa's mensen, onder bevelen van commandanten, op tanks en andere pantservoertuigen zwaar bewapend het territorium van een ander land binnendringen zie ik dat als een invasie."

Een printscreen van een live bijgehouden kaart van de troepenbewegingen tref je hieronder aan. De kaart zelf wordt regelmatig geüpdate en is hier te vinden. Zodra er meer informatie bekend is, lees je dat op FOK!. Je kunt tevens het livetopic in het NWS-subforum bijhouden om up to date te blijven. 

Update 02.34 uur: 'Rusland liegt' 
De VS hebben op de spoedzitting van de VN-veiligheidsraad gesteld dat Rusland 'regelrecht heeft gelogen' over haar militaire activiteiten in Oekraïne. Dat stelt USA Today. 

Tanks, soldaten en luchtafweer hebben al tijden samengewerkt met de separatisten, stellen de Amerikanen. "Nu openen ze een nieuw front in een crisis die gemaakt en gevoed wordt door Rusland."

"Op elke stap [in het proces] heeft Rusland voor deze Raad alles behalve de waarheid verkondigd. Het land heeft gemanipuleerd, vertroebeld en regelrecht gelogen."

Kaart Oost-Oekraïne