Betogers tegen beroep Zwarte Piet

Ongeveer 125 mensen hebben zich donderdag verzameld bij het Amsterdamse stadhuis om te protesteren tegen het hoger beroep dat de gemeente heeft aangetekend tegen een rechtelijke uitspraak over Zwarte Piet. De demonstranten vinden dat burgemeester Eberhard van der Laan zich niet bekommert om het leed van zwarte burgers in Amsterdam en de rest van het land.

De sfeer bij de betoging is fanatiek, maar gemoedelijk. Veel betogers hebben spandoeken mee met leuzen erop als 'Zwarte Piet is racisme'.

Een burgervader hoort racisme en discriminatie vanaf de wortel te bestrijden, mensenrechten van alle burgers te respecteren en er te zijn voor alle burgers, wit en zwart, stelt het organiserende actiecomité D'Hero. "Voor het gedogen van racisme en discriminatie is geen plaats."

Van der Laan moest de vergunning voor de Sinterklaasintocht van vorig jaar opnieuw bekijken nadat de Amsterdamse rechtbank vorige maand bepaalde dat Zwarte Piet discriminerend is voor zwarte mensen. De Amsterdamse burgemeester meldde twee weken geleden in beroep te gaan. De Raad van State behandelt dat op 16 oktober. De uitspraak volgt in november.