Milieuclub breekt lans voor doggybag

Nederlanders zouden vaker etensresten moeten meenemen uit restaurants. Dat vindt Natuur & Milieu. De natuurorganisatie verspreidt daarom vijftigduizend zogenoemde doggybags onder restaurants. De organisatie wil daarmee een taboe doorbreken. Volgens Natuur & Milieu wordt in de horeca jaarlijks 51 duizend ton voedsel weggegooid.

"Niemand houdt van voedselverspilling. Met de doggybag willen wij restaurants én gasten helpen om te genieten van al het eten - en zo te zorgen voor minder milieubelasting en lagere kosten", zegt campagnedirecteur Olof van der Gaag. De weggegooide hoeveelheid voedsel in de horeca staat volgens de organisatie gelijk aan zo'n 77 miljoen warme maaltijden.

Uit onderzoek dat Natuur & Milieu heeft laten uitvoeren blijkt dat 78 procent van de Nederlanders een hekel heeft aan voedselverspilling. Iets meer dan de helft vraagt uit schaamte of uit onbekendheid nooit om overgebleven eten mee naar huis te nemen.

Een doggybag is een zak of een bakje waarin mensen het eten kunnen stoppen dat ze niet hebben opgegeten. Zo kunnen ze het op een later moment thuis alsnog opeten. In landen als de Verenigde Staten en China is het gebruik van doggybags veel normaler. Natuur & Milieu hoopt dat het ook in Nederland ingeburgerd raakt.