Noren doden 729 walvissen

In het dodelijkste walvisvaartseizoen sinds een internationaal verbod in 1993 werd ingesteld, hebben de Noren dit jaar al meer dan 729 walvissen gedood. Dat meldt The Independent.

De overheid van het land is van mening dat de jacht nodig is om de visvangst te beschermen, maar met het vlees kan weinig worden gedaan. Noren vreten bij lange na niet zoveel walvissen als er nu geharpoeneerd worden.

Het maximum aantal te schieten walvissen is door de Noorse overheid ingesteld op 1286. Dat aantal is in de afgelopen twintig jaar nooit ook maar benaderd. De Noorse Kaptein Ahabs hebben 21 schepen tot hun beschikking.

Directeur van visbedrijf Hopen Fisk stelt dat de overmatige moord op walvissen niet goed is voor de sector. "Goede vangsten zijn positief maar (...) nu hebben we meer vlees dan we kunnen verkopen. Dat is geen goede positie om in te verkeren."

Noorwegen is één van de drie landen die het verbod op walvisvaart aan z'n laars lapt. De andere twee zijn IJsland en Japan. IJsland geeft dezelfde reden op als Noorwegen -vispopulatie beschermen- terwijl Japan al twintig jaar liegt dat de vangst puur voor 'wetenschappelijk onderzoek' zou zijn.