SyriŽ: 'Geen VS-bommen op IS zonder toestemming'

Syrië heeft maandag de Verenigde Staten gewaarschuwd geen luchtaanvallen uit te voeren in Syrië tegen de Islamitische Staat zonder dat eerst om toestemming is gevraagd bij Damascus. Volgens de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem beschouwt Syrië dergelijke aanvallen als een schending van zijn soevereiniteit en als een daad van agressie.

Al-Moallem zei tevens dat Syrië bereid is samen te werken met landen in de regio en de internationale gemeenschap in de strijd tegen terreur. "Maar elke poging om terrorisme te bestrijden moet worden gedaan in samenspraak met de Syrische regering", aldus de minister.

Het is de eerste keer dat een Syrische regeringsfunctionaris in het openbaar spreekt over de dreiging die uitgaat van IS, dat inmiddels grote stukken van Syrië en Irak heeft veroverd. Vorige week nog werd een belangrijke luchtmachtbasis in het noorden van Syrië, het laatste bolwerk van het regime in de regio, ingenomen door IS-strijders.

De VS zijn eerder deze maand begonnen met luchtaanvallen tegen IS in het noorden van Irak. Washington overweegt nu om ook in Syrië zulke aanvallen uit te voeren. De Amerikaanse regering vreest echter betrokken te worden bij de bloedige en complexe burgeroorlog die in Syrië woedt.

De Amerikaanse chef-staf Martin Dempsey zei maandag dat hij de regering zal adviseren in te grijpen in Syrië als blijkt dat IS een directe bedreiging vormt voor de VS. Vooralsnog is IS volgens hem echter slechts een regionale bedreiging en is de beweging niet van plan om in Europa of de VS aanslagen te plegen.

Dempsey zei erop te rekenen dat belangrijke bondgenoten in de regio - Jordanië, Turkije en Saudi-Arabië - de VS zullen helpen om IS aan te pakken. "IS is zo gewelddadig en heeft zich een radicale religieuze legitimering aangemeten die overduidelijk zo'n bedreiging is voor een ieder die ik zojuist noemde, dat ik ervan uit ga dat zij bereidwillige partners zullen zijn."

Volgens Al-Moallem zijn luchtaanvallen niet genoeg om groepen als IS, maar ook Jabhat al-Nusra en andere aan Al-Qaida gelieerde groepen te stoppen. Hij heeft opgeroepen tot het doorsnijden van de aanvoerlijnen van de opstandelingen, onder andere door de financiering van dergelijke groepen onmogelijk te maken.

Al-Moallem veroordeelde maandag 'in de sterkste bewoordingen' de moord op de Amerikaanse journalist James Foley. Die werd vorige week omgebracht door IS-strijders. "We veroordelen de moord op Foley, maar mag ik vragen of het Westen ooit de bloedbaden van IS en Jabhat al-Nusra tegen onze strijdkrachten en burgers heeft veroordeeld?"