Tony Blair 'praat bloedbad goed'

De dictatoriale president van Kazachstan heeft van de Britse ex-premier Tony Blair adviezen gekregen hoe hij het beste een bloedbad goed kan praten. Dat schrijft de Telegraph.

Blair wordt miljoenen ponden per jaar betaald door de Kazachse president Nursultan Nazarbayev om advies te geven over politieke situaties. In een brief die in handen gekomen is van de Telegraph adviseert hij zijn Kazachse collega daarom hoe hij het best om kan gaan met kritiek op een bloedbad.

De slachting, waarbij veertien ongewapende demonstrerende medewerkers van een oliemaatschappij werden doodgeschoten, vond plaats op 16 en 17 december 2011. Blairs brief dateert van juli 2012.

"Geachte meneer de president", begint Blair, "hier is een suggestie voor een paragraaf die aan uw Cambridge-speech toegevoegd kan worden: (...) 'De gebeurtenissen, hoe tragisch ze ook waren, moeten niet in de weg staan van de enorme vooruitgang die Kazachstan heeft geboekt.'"

"[Met het bloedbad] omgaan op de manier die ik suggereer is de beste manier voor Westerse media. Het kan ook gebruikt worden als een citaat dat nuttig is om een toekomstig pleidooi voor Kazachstan te onderschrijven."

In Blairs eigen handschrift staat onderaan de brief: "Met de allerbeste groeten. Ik kijk er naar uit u in Londen te zien! Altijd de uwe, Tony Blair."

Voor de miljoenen die hij betaald krijgt, heeft Blair middels zijn consultancybedrijf Tony Blair Associates consultants rondlopen in belangrijke Kazachse ministeries.

De voorzitter van Human Rights Watch Europa, Hugh Williamson, noemt het ruilen van miljoenen ponden voor adviezen over het goedpraten van misdaden 'schandelijk'.

Tony Blair op het World Economic Forum in 2008. Copyright vrijgegeven door het World Economic Forum. Tony Blair op het World Economic Forum in 2008. Copyright vrijgegeven door het World Economic Forum.