Holocaustoverlevenden: boycot IsraŽl

Ruim 300 overlevenden van de holocaust en nabestaanden roepen op tot een economische, culturele en academische boycot van Israël. Ze menen dat de joodse staat genocide op de Palestijnen in Gaza pleegt, en veroordelen met name de VS voor het mogelijk maken daarvan met zowel financiële als diplomatieke middelen.

De oproep, die als advertentie in de New York Times verscheen, is een reactie op een krantenadvertentie van schrijver en Nobelprijswinnaar Elie Wiesel. Daarin wordt gesteld dat Hamas kinderen opoffert en zich gedraagt zoals de nazi's, schrijft de BBC.

Volgens de groep vindt er in de Israëlische maatschappij een zorgwekkende 'racistische ontmenselijking van de Palestijnen' plaats. Die heeft ondertussen het kookpunt bereikt, aldus een verklaring die op de website van het Internationale Joodse Anti-Zionistische Netwerk verscheen.

"Als joodse overlevenden en nabestaanden van zowel overlevenden als slachtoffers van de nazi-genocide, veroordelen we zonder omhaal de slachting onder Palestijnen in Gaza, plus de nog steeds doorgaande bezetting en kolonisering van het historische Palestina", zo is in de tekst te lezen.

De groep veroordeelt naast de VS ook andere westerse landen wegens de vermeende diplomatieke steun waarmee de huidige situatie kan voortduren. "Genocide begint met een wereld die stil is", aldus de verklaring.

Naast een boycot roepen de ondertekenaars op tot het opheffen van de blokkade van Gaza. Het recente geweld heeft aan ruim tweeduizend Palestijnen - het merendeel burgers - het leven gekost. Aan Israëlische zijde vielen bijna zeventig slachtoffers.