Oud-ministers: 100 miljoen is te weinig voor Defensie

Het kabinet moet nog meer geld voor defensie uittrekken dan de beoogde honderd miljoen euro. Dat zeiden oud-ministers van Defensie Hans Hillen (CDA), Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) en Joris Voorhoeve (D66) zaterdagmiddag in Kamerbreed.

Van Middelkoop, minister tijdens het vierde kabinet-Balkenende, sprak van een fooi. Hij vindt dat er een vast deel van het bruto nationaal product naar defensie moet. Ook Hillen, die tijdens Rutte-I het departement leidde, vindt een bedrag van honderd miljoen te weinig.

Toch is het reden voor enig positivisme, aldus de ministers. Zo sprak Voorhoeve, minister tijdens het eerste kabinet-Kok, van 'een hoopvol teken' en was Hillen blij met de trendbreuk. Hij vindt de symbolische waarde eigenlijk het belangrijkste na jaren van bezuinigingen.

Eerste Kamerlid en generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen (CDA) sloot zich bij de voormalig ministers aan. Volgens hem kan je met honderd miljoen 'nog niet eens de magazijnvoorraden aanvullen'.

Naar verluidt kan defensie in 2015 op honderd miljoen extra rekenen. Het is voor het eerst in jaren dat het budget niet omlaag gaat. Tijdens Prinsjesdag moet duidelijk worden hoeveel geld er precies vrijkomt.