Uber betaalt 'snorderboete' chauffeurs

De appdienst Uber zal garant staan voor boetes die particuliere chauffeurs van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport krijgen. Het bedrijf vindt de taxiwet achterhaald, aldus de directeur van Uber Nederland tegen Het Parool.

"De Wet Personenvervoer komt uit 2000, ondertussen is de techniek voortgeschreden, de wet is niet mee-ontwikkeld", zegt Niek van Leeuwen in de krant. In die wet staan onder meer de plicht een taximeter te hebben en het werken met maximumtarieven. Zonder vergunning mogen chauffeurs de weg niet op.

Met de dienst Uberpop kan een particuliere auto worden besteld, die klanten voor ongeveer de helft van de prijs van een taxirit vervoert. Volgens de Amsterdamse taxicentrale TCA zijn Uberpopchauffeurs ordinaire snorders. "Mensen vervoeren tegen geld zonder de juiste papieren is in feite een illegale activiteit." De inspectie is het daarmee eens, getuige de aankondiging boetes uit te gaan delen.

Uber gaat met het voornemen om de boetes te betalen de confrontatie aan met de inspectie. Van Leeuwen zegt naar juridische duidelijkheid te streven. Hij stelt dat het bedrijf niet op een rechtzaak uit is, maar het is te verwachten dat het daar wel op zal uitdraaien.

Mogelijk voelt Uber zich gesterkt door de boze reactie van eurocommissaris Neelie Kroes in april, op het besluit om Uber in de Belgische hoofdstad Brussel te verbieden. Volgens de commissaris digitale agenda houdt zo'n verbod innovatie tegen.