Onduidelijkheid over hervatting MH17-missie

Premier Mark Rutte (VVD) kan niet garanderen dat de repatriëringsmissie in het rampgebied van de MH17 voor het invallen van de winter kan worden hervat. Dat heeft Rutte vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie.

"Ik kan geen garanties geven. We doen er alles aan om onze mensen terug te halen, maar wel op een manier dat het aantal slachtoffers niet stijgt naar 299 of 300. We kunnen pas terug naar het gebied als we daar gedurende langere tijd in min of meer stabiele omstandigheden kunnen werken", zei Rutte. Zodra in het oosten van Oekraïne de winter invalt is het werken sowieso onmogelijk.

Dinsdag is er opnieuw een bijeenkomst voor de nabestaanden van de slachtoffers. Die worden dan in Nieuwegein bijgepraat over alle aspecten van de afwikkeling van de ramp, zoals het identificatieproces en het onderzoek naar de oorzaak.

Bij het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines, die onderweg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.