EbolapatiŽnten Liberia weer terecht

De zeventien vermoedelijke ebolapatiënten die werden vermist in Liberia zijn terecht. Dat heeft minister van informatie Lewis Brown tegen de BBC gezegd.

De patiënten zaten in een quarantainecentrum in de hoofdstad Monrovia dat zaterdag werd aangevallen door boze Liberianen. De regering ontkende in eerste instantie dat ze de mogelijk besmette mensen uit het oog was verloren, maar gaf uiteindelijk toch toe dat een aantal van hen spoorloos was. 'Ze werden opgespoord en uiteindelijk meldden ze zich' bij een behandelcentrum, aldus Brown.

Het quarantainecentrum in de hoofdstad van Liberia werd zaterdag aangevallen door relschoppers. De aanleiding voor het geweld is nog onduidelijk, maar er bestaat veel argwaan in het land over de ziekte. Volgens onderminister van volksgezondheid Tolbert Nyenswah waren de betogers boos omdat de patiënten uit andere delen van de hoofdstad naar het quarantainecentrum werden gebracht. Anderen zeiden dat de demonstranten denken dat ebola een verzinsel is en dat ze daarom het centrum plat wilden leggen.

Een bron bij de politie zei tegen de BBC dat met bloed besmeurde matrassen, lakens en medische apparatuur zijn meegenomen uit het centrum. De vrees is dat dit de verspreiding van de dodelijke ziekte alleen maar verder in de hand werkt.