IJslandse vulkaan ontwaakt

In IJsland lijkt weer een vulkaan op uitbarsten te staan. Sinds 16 augustus zijn al ruim 1.100 aardbevingen geregistreerd rond de Bardarbunga-vulkaan. De grootste aardbeving had een kracht van ongeveer 3,8 op de schaal van Richter.

Wetenschappers geloven dat deze bevingen worden veroorzaakt door magma-activiteit in de aardkorst. Hoewel de huidige activiteit kunnen leiden tot een uitbarsting buiten of onder de gletsjer, zijn er tot op heden nog geen tekenen dat een uitbarsting begonnen is. Uit voorzorg hebben de autoriteiten het waarschuwingsniveau voor de vulkaan echter verhoogd naar code oranje, het op een na hoogste niveau. Ook zijn wegen ten noorden van het gebied waar de aardbevingen zijn waargenomen, afgesloten.

Bardarbunga is een vulkaan onder de ijskap van de gletsjer Vatnajökull. Het is de op een na hoogste berg in IJsland, met een hoogte die oploopt to 2.009 meter. Bardarbunga is het grootste vulkanische systeem van IJsland, bijna 200 kilometer lang en tot 25 kilometer breed. De Bárðarbunga caldera beslaat ongeveer 70 vierkante kilometer en is 10 kilometer breed en ongeveer 700 meter diep. De vulkaan is altijd bedekt met ijs en verbergt daardoor de krater.

In 2010 zorgde een uitbarsting van de Eyjafjallajökull nog tot grote problemen met het vliegverkeer in Europa vanwege de ontstane aswolk. Wetenschappers verwachter echter dat een uitbarsting van de Bardarbunga tot minder problemen voor de luchtvaart zal leiden. De aardbevingen bevinden zich namelijk niet in het hart van de vulkaan. Bovendien wordt het vliegverkeer van versoepelde regelgeving pas bij hogere concentraties van as in de lucht stilgelegd.