Amnesty niet welkom in Gazastrook

Volgens de Israëlische krant Haaretz weigert Israël medewerkers van Amnesty International en Human Rights Watch toegang tot de Gazastrook. Ze gebruiken daarvoor 'diverse bureaucratische excuses.'

Beide organisaties proberen al sinds begin juli toegang te krijgen tot de Gazastrook om onderzoek te doen over mensenrechten(schendingen). Ze worden geweigerd om twee redenen: de Erez-grensovergang zou dicht zijn en beide organisaties zouden niet bij het Israëlische Ministerie van Sociale Zaken geregistreerd staan als hulporganisaties.

De grensovergang is sinds 8 juli, toen de huidige oorlog losbarstte, grotendeels open geweest, meldt Haaretz.

Beide organisaties waren in het verleden vaak kritisch over Hamas, maar waren tegelijkertijd bij de vorige oorlogen tegen Gaza in 2009 en 2012 ook kritisch over Israël.

Zo gebruikte Israël granaten met het zeer giftige en dodelijke witte fosfor, al decennia in de hele wereld verboden als een chemisch wapen. Ook liep het aantal doden in 2009 tot één Israëli op 110 Palestijnen op (13 vs. 1417), waaronder een buitenproportioneel aantal Gazaanse vrouwen, kinderen, bejaarden en andere 'non-combatants'.

Het grootste deel van Israëlische doden in dat conflict kwam overigens doordat een Israëlische helikopter neerstortte zonder toedoen van Palestijnen.