'Koppensneller uit Almere omgekomen in Irak'

De jihadist uit Almere die eerder dit jaar in opspraak raakte doordat hij met afgehakte hoofden poseerde, is omgekomen in Noord-Irak. Dat schrijft De Telegraaf maandag. Khalid K. werd volgens Koerdische strijders gedood bij zware gevechten in de buurt van Mosul.

K. mocht vanwege de foto's met de afgehakte hoofden twintig jaar niet meer in Nederland komen. Zijn verblijfsrecht werd beëindigd en de immigratiedienst IND legde hem een inreisverbod op, liet minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in april weten.

De Almeerder van Iraakse komaf kwam in 2011 in beeld bij inlichtingendienst AIVD. Hij zat veertien dagen in de cel op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Toen hij vrijkwam wegens gebrek aan bewijs reisde hij af naar Syrië. Hij sloot zich eerst aan bij het aan Al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra en later bij de Islamitische Staat.

De Koerdische strijders zijn volgens De Telegraaf blij dat K. dood is. "Een verrader, een slecht mens is gedood", zei peshmergastrijder Ahmed Khazi tegen de krant.