Luchtmacht SyriŽ voert aanvallen uit op IS

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben zondag zeker 25 luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van strijders van de Islamitische Staat. Daarbij zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten 31 strijders gedood en rond de veertig gewond geraakt. Ook vielen er 22 doden of gewonden onder burgers. De Lokale Coördinatiecomités houden het vooralsnog op elf doden.

Vooral Raqqa, een stad in het noorden van Syrië die een bolwerk van IS is, werd zwaar onder vuur genomen. De Coördinatiecomités en het Observatorium maakten ook melding van luchtaanvallen op stellingen van IS in de provincie Deir el-Zour aan de grens met Irak en in de provincie Aleppo aan de grens met Turkije.

In het afgelopen jaar nam de luchtmacht van president Bashar Assad voornamelijk het 'gewone' verzet op de korrel en werden gebieden in het noorden die door IS werden beheerst grotendeels met rust gelaten. Maar sinds de jihadisten in juni grote gebieden in het noorden en westen van Irak in handen kregen richten de luchtaanvallen van het regime zich vaker op de extremisten. Door de terreinwinst van IS groeit de dreiging van een directe confrontatie met Syrische regeringstroepen in de provincie en de stad Aleppo.