'Intercity Direct valt steeds vaker uit'

De Intercity Direct is sinds januari steeds vaker uitgevallen. Dat stelt belangenorganisatie Maatschappij voor Beter OV zondag. Waar in januari iets meer dan drie procent van de treinen op het hogesnelheidsspoor tussen Amsterdam en Breda niet reed, zo was dat in juli opgelopen tot 8,8 procent.

De Intercity Direct rijdt normaal gesproken 33 keer per dag tussen Amsterdam en Breda. Het vertragingspercentage in juli betekende dat de halfuursdienst gemiddeld drie keer per dag uitviel. De uitval in juli verbeterde het record van april, toen 8,71 procent van de Intercity Direct-treinen niet reed.

De Maatschappij voor Beter OV baseert zich op de gegevens van ICdefect, dat met openbare gegevens de treinuitval op de verbinding bijhoudt. De NS liet zondagmiddag weten niet direct te kunnen zeggen of de cijfers kloppen. Het bedrijf meldt maandag met een reactie te komen.

Over 2013 zijn cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu beschikbaar. Volgens die gegevens lag in het derde en vierde kwartaal van 2013 het percentage uitgevallen treinen op de hogesnelheidsverbinding - toen nog Fyra geheten - op 4,5 en 7,7 procent. Van de totale uitval was respectievelijk 2,0 en 4,1 procent te wijten aan de NS.

Het percentage uitval dat de NS valt aan te rekenen mag van het ministerie maximaal 0,5 procent bedragen. In hoeveel procent van de gevallen de snelle reiziger tussen Amsterdam en Breda dankzij de NS tussen januari en juli het nakijken had is niet duidelijk.

Maatschappij voor Beter OV vindt dat staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) zich door de NS een oor heeft laten aannaaien. De kwaliteit van de dienstverlening zal volgens de organisatie niet verbeteren, vooral door de onbetrouwbare locomotieven waarmee wordt gewerkt. Staatssecretaris Mansveld zou de afspraken met de NS moeten openbreken.