Rutte: ouders jihadstrijders moeten optreden

Jongeren die van plan zijn als jihadstrijder af te reizen naar Syrië moeten er door hun ouders en familie nadrukkelijk op worden gewezen dat niet te doen. Daartoe riep premier Mark Rutte (VVD) hen vrijdag op tijdens de wekelijkse persconferentie in Den Haag. De samenleving als geheel heeft bovendien de taak extremistische denkbeelden tegen te gaan.

"De ouders van jongens en meisjes die ervoor kiezen te gaan strijden in Syrië moeten heel duidelijk zeggen: dit ga je niet doen, je gaat gewoon normaal doen. Je moet hier een bestaan opbouwen en niet als een halve gare naar Syrië gaan en terugkeren met allerlei extreme denkbeelden", aldus Rutte.

De premier reageerde op de demonstraties in Den Haag die de afgelopen maand uit de hand liepen. Jongeren scandeerden antisemitische leuzen en tooiden met vlaggen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Bij het Rijk zelf werd een ambtenaar geschorst vanwege een controversiële tweet over IS.

"Het is op zich begrijpelijk dat conflicten elders in de wereld emoties oproepen. Maar we zijn er tegelijkertijd samen verantwoordelijk voor dat dat niet leidt tot oplopende spanningen tussen bevolkingsgroepen", aldus Rutte, die opnieuw benadrukte dat voor antisemitisme en discriminatie in Nederland geen plaats is.

Rutte voegde er nog aan toe dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) momenteel aan extra maatregelen werken die radicalisering en extremisme tegen moeten gaan. De details van de plannen worden nog uitgewerkt, zo zei de premier.