Verzetsman (91) retourneert onderscheiding IsraŽl

Een Nederlandse oud-verzetsman heeft een Israëlische onderscheiding teruggestuurd omdat zes familieleden vorige maand zijn omgekomen bij een Israëlisch bombardement in de Gazastrook. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz vrijdag.

De nu 91-jarige Henk Zanoli en wijlen zijn moeder Johanna Zanoli-Smit werden in 2011 door het Yad Vashem-holocaustmuseum onderscheiden omdat zij in de oorlog een joods kind verborgen hielden, Elbahan Pinto. Diens ouders kwamen om in nazi-vernietigingskampen. Met het verbergen van een joods kind nam de familie Zanoli een extra risico, omdat ze al door de nazi's in de gaten werd gehouden. Zanoli's vader werd vanwege zijn verzetsactiviteiten in 1941 naar Dachau gestuurd en kwam in februari 1945 om in Mauthausen. Henk Zanoli's zwager werd geëxecuteerd en een van zijn broers was verloofd met een joodse vrouw, die eveneens door de nazi's werd vermoord.

Zanoli's achternicht, een Nederlandse diplomate in Oman, is getrouwd met een Palestijn uit de Gazastrook. Diens ouderlijk huis werd op 20 juli getroffen door een Israëlische vliegtuigbom, waardoor zes leden van de familie omkwam.

Toen Zanoli hier via zijn nicht van hoorde, besloot hij de onderscheiding met oorkonde per koerier terug te sturen naar de Israëlische ambassade in Den Haag, de plek waar hij ze drie jaar geleden plechtig in ontvangst mocht nemen. In een begeleidende brief aan ambassadeur Haim Davon zegt Zanoli dat zijn familie in het verzet tegen de nazi's een zware tol heeft betaald.

"Tegen deze achtergrond is het bijzonder choquerend en tragisch, dat vier generaties later onze familie te maken krijgt met moord op onze verwanten in Gaza. Moord gepleegd door de Staat Israël", schrijft Zanoli. "De achter-achterkleinderen van mijn moeder hebben door toedoen van het Israëlische leger hun (Palestijnse) grootmoeder, drie ooms, een tante en een neef verloren. (...) Om onder deze omstandigheden een onderscheiding van de Staat Israël te behouden zou een belediging zijn aan de nagedachtenis aan mijn dappere moeder (...)".