Kabinet verdenkt IS van genocide

De Islamitische Staat (IS) is vermoedelijk verantwoordelijk voor genocide. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag in antwoord op Kamervragen.

"Het kabinet is van mening dat IS vermoedelijk verantwoordelijk is voor zeer ernstige internationale misdrijven, zoals oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en genocide", schrijft Timmermans, die tot nu toe nog niet van genocide wilde spreken. "Het kabinet is voorts van mening dat alle partijen of individuen die zich schuldig maken aan internationale misdrijven daar verantwoording voor af moeten leggen."

Het vermoeden dat IS in Irak zeer ernstige misdrijven pleegt noodzaakt het voorkomen van verdere escalatie en het bieden van hulp, schrijft Timmermans verder. Zijn collega Lilianne Ploumen (PvdA) maakte woensdagavond bekend dat Nederland parachutes, voedsel en dekens levert voor het droppen van hulpgoederen boven Irak.

Ook steunt het kabinet de acties van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië om de gevluchte minderheden zoals de jezidi's te beschermen. Verschillende minderheden die op de vlucht zijn voor IS zijn naar het Sinjargebergte gevlucht. Naar schatting verblijven tienduizenden mensen zonder onderdak in het gebied en is er een groot tekort aan voedsel en water.

In navolging van onder meer de Verenigde Staten steunt ook Timmermans de aanwijzing door de Iraakse president van Haider al-Abadi als nieuwe premier. "Het kabinet verwelkomt deze stap, net als de EU en de Verenigde Staten en hoopt dat dit het begin van een meer constructief en inclusief politiek proces markeert, waarbij alle Iraakse leiders en bevolkingsgroepen moeten worden betrokken."

De recente uitlatingen van demissionair premier Maliki zijn 'niet bevorderlijk' voor het politieke proces in Irak, schrijft Timmermans. Maliki verzet zich tegen de kandidatuur van zijn partijgenoot. Ook wordt Maliki bekritiseerd omdat hij de afgelopen jaren te weinig heeft gedaan om alle bevolkingsgroepen in Irak te betrekken bij het landsbestuur.