OM: 6 jaar cel voor Groningse studentenverkrachter

Een 26-jarige man uit Groningen gaat als het aan justitie ligt zes jaar de cel in voor het verkrachten en aanranden van vijf studentes. De man is in 2010 al eens veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor verkrachting.

De man achtervolgde afgelopen september en oktober zijn slachtoffers op de fiets. Hij reed de vrouwen klem in een steeg of bij hun woning. Vervolgens duwde hij hen tegen de muur of hun woning binnen en betastte de vrouwen op een grove wijze. Daarbij werd menigmaal de kleding kapot gescheurd. De man opperde tijdens de zitting dat hij de slachtoffers slechts 'knuffelde' of per ongeluk met de fiets tegen hen aan botste.

De Groninger werd op 9 oktober op zijn fiets staande gehouden, omdat hij zonder verlichting rond reed. Het signalement van de man kwam overeen met de aangiftes. Hij bekende nadat hij werd geconfronteerd met het dna-materiaal dat op enkele slachtoffers was aangetroffen.

Een onderzoek in het Pieter Baan Centrum heeft niets opgeleverd, omdat de man geen informatie wilde geven. Volgens deskundigen kampt hij met een gebrekkige persoonlijkheidsstoornis, maar de informatie ontbreekt om te spreken van stoornissen of zwakbegaafdheid. Zijn daden kunnen hem dus volledig worden aangerekend. De officier noemde het onbevredigend dat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor een tbs-behandeling.

De rechtbank in Groningen doet over twee weken uitspraak.