Politiewaarschuwingen brengen Elmo in de problemen

Felrode flyers van de politie waarschuwen toeristen op Times Square in New York dat voor foto's met de Elmo's, Mickey Mousen, Spongebobs en Vrijheidsbeelden op het plein niet betaald hoeft te worden. Een fooi geven is volgens de NYPD niet verplicht. De kostuumentertainers klagen dat daarmee weer een hap genomen wordt uit hun toch al magere inkomen.

Agenten begonnen dit weekend met het uitdelen van de flyers in vijf talen. Aanleiding was een aantal incidenten waarbij de verklede entertainers bezoekers, ook kinderen, fysiek aanvlogen. Vorige maand werd een Spider-Man ervan beschuldigd een politieagent geslagen te hebben, nadat die tegen een vrouw had gezegd dat ze niet gedwongen kon worden om te betalen. Enkele uren nadat de politie de eerste flyers verspreid had werden vier entertainers opgepakt omdat ze voetgangers tegenhielden en een van hen vasthielden voor een foto.

In de enorme kostuums zitten meestal Spaanstalige immigranten. Hugo Gomez - een 34-jarig Dominicaans Vrijheidsbeeld - zegt dat hij voor de maatregelen van de politie iedere dag zo'n honderdvijftig dollar ophaalde. De laatste tijd komt hij niet verder dan veertig dollar, zo'n dertig euro. En dat terwijl het hem moeite kost om vijf uur achtereen op zijn stelten te staan. "Mijn huid zwelt iedere dag op."

Het stadsbestuur van New York zegt dat waarschuwen nodig was om misbruik te beperken. Er wordt gewerkt aan verplichte licensies voor de entertainers. Tim Tompkins van de Times Square Alliance zegt dat op die manier de rotte appels eruit geplukt kunnen worden.