Meer Amerikaanse militairen naar Irak

Nog eens 130 Amerikaanse militairen zijn aangekomen in Irak. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel dinsdag aangekondigd. Volgens het Pentagon gaat het om een tijdelijke missie om in te schatten hoe ernstig de humanitaire crisis is voor de duizenden Iraakse burgers in het Sinjargebergte. Ook zullen ze bekijken hoe de vluchtelingen daar veilig kunnen worden weggehaald.

"Dit is geen missie van oorlogslaarzen op de grond", zei Hagel. "We trekken Irak niet weer binnen met een missie die op enige manier lijkt op de oorlogsmissie die we eens in Irak hadden opgezet." De minister refereerde daarmee aan de acht jaar durende oorlog die aan meer dan 4400 Amerikanen het leven kostte.

Volgens een anonieme defensiefunctionaris zijn de extra manschappen elitetroepen van onder meer het marinierskorps die de situatie in het Sinjargebergte zullen onderzoeken. Ze zouden niet zelf aan een reddingsactie van de yazidi's beginnen maar wel bekijken hoe de Verenigde Staten ze zouden kunnen helpen, onder meer door luchtaanvallen uit te voeren op posten van de Islamitische Staat.

Op dit moment zijn in Bagdad negentig Amerikaanse militaire adviseurs aan het werk en nog eens 160 in twee commandocentra in Irbil en Bagdad. In de ambassade van de Verenigde Staten in Bagdad zijn nog eens 455 militairen en honderd medewerkers van de krijgsmacht actief.