'Onregelmatigheden bij Turkse stembusgang'

Bij de Turkse presidentsverkiezingen zijn zondagochtend onregelmatigheden waargenomen. Dat heeft presidentskandidaat Ekmeleddin Ihsanoglu gezegd. Volgens de politicus fotografeerden kiesgerechtigden hun stembiljetten.

Ihsanoglu denkt dat de stemmers de foto's maken om te bewijzen dat ze op een bepaalde partij hebben gestemd en in ruil hiervoor geld of cadeaus ontvangen. Het kopen van stemmen is in Turkije verboden. Ihsanoglu zei dat hij een officiële klacht zou indienen.

De Turkse bevolking kiest zondag een nieuwe president. Hoewel er drie kandidaten meedoen, lijkt de winst premier Recep Tayyip Erdogan nauwelijks te kunnen ontgaan. Het presidentschap is een grotendeels ceremoniële functie in Turkije, maar daar wil Erdogan zo snel mogelijk verandering in brengen.

Het is voor het eerst dat de Turkse president rechtstreeks door het volk wordt gekozen. Voorheen deed het parlement dat. De campagnes van Erdogan en zijn rivalen Ihsanoglu en Selahattin Demirtas spitsten zich vooral toe op het Israëlische offensief in Gaza, vredesbesprekingen met de Koerdische PKK en de antiregeringsprotesten van vorig jaar.