Kiev en Moskou ruziŽn over 'invasie'

Rusland en Oekraïne liggen in de clinch over een vermeende Russische poging tot een invasie. Volgens een hoge Oekraïense regeringsfunctionaris probeerden de Russen militairen de grens over te smokkelen, onder het mom van humanitaire hulpverlening. "Sprookjes", reageren de Russen.

De Oekraïners beschuldigen de Russen ervan een humanitair konvooi met legerescorte naar de grens te hebben gestuurd. De Russen stelden volgens het Oekraïense staatspersbureau Ukrinform dat zij met het Rode Kruis hadden overlegd over de aanwezigheid van vredestroepen, maar volgens Oekraïne ontkende de hulporganisatie dat.

Oekraïne zou hebben voorkomen dat de Russische troepen het land binnentrokken. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin belde hij met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov, die beloofde het konvooi te stoppen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet zaterdagmiddag niets heel van het Oekraïense verhaal. "Kiev wordt steeds inventiever in het bedenken van sprookjes", sneerde een woordvoerster. "De (Oekraïense) nationale garde moet waarschijnlijk verslag uitbrengen over hun prestaties in het veld, dus bedachten ze een paar wapenfeiten."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Oekraïne benadrukte juist dat het gevaar mogelijk nog niet is geweken. "Oekraïne heeft genoeg grond te vrezen dat dit konvooi opnieuw gebruikt kan worden voor verdere escalatie van de spanning", schreef het departement in een verklaring.

"Als zogenaamde vredestroepen de grens oversteken, beschouwt Oekraïne dat als een daad van agressie. ,,En dan hebben we het volledige recht onszelf te verdedigen", waarschuwde een woordvoerder van president Petro Porosjenko in een verklaring. De president zou over de situatie hebben overlegd met het Rode Kruis en de Verenigde Staten.

De NAVO waarschuwde vorige week nog dat Rusland onder valse voorwendselen zou kunnen proberen Oost-Oekraïne binnen te vallen. De Russen zouden duizenden militairen hebben samengetrokken bij de grens met het buurland.

Kiev en Moskou ruziën over'invasie'
Kiev en Moskou ruziën over'invasie' (Foto: ANP)