BosniŽr overspoeld door pech

Het zit de Bosnische Besim Tutnjic niet mee. In mei werd zijn huis in het dorpje Zeljezno Polje meegesleurd door een overstroming. Tutnjic liet het er niet bij zitten en begon onmiddellijk een nieuwe woning te bouwen op de plek waar zijn oude huis had gestaan. Nu is zijn deels afgebouwde nieuwe stekje afgelopen week opnieuw weggespoeld door het wassende water.

Al die tijd woonde Tutnjic in een eenvoudige tent terwijl hij dag in, dag uit bouwde aan een nieuw thuis. Toen zijn tent in juli door een kleinere overstroming werd weggespoeld, kocht hij gewoon een nieuwe. Maar hiermee was zijn pech nog niet voorbij.

Het verwoestende water keerde woensdag terug naar Zeljezno Polje en sleurde alles wat hij had opgebouwd met zich mee. Zevenhonderd meter verder kwamen de bouwmaterialen tot rust. Ook zijn tweede tent viel ten prooi aan de vloed.

"Nu heb ik alleen nog een paraplu", zegt een ongelukkige Tutnjic, die met honderden dorpsgenoten is gaan protesteren. Zij hopen de aandacht van de Bosnische regering te trekken, zodat die iets aan hun erbarmelijke situatie doet. Wellicht kan het tij dan keren voor Tutnjic en andere getroffenen.

De overstromingen verdreven in mei bijna een kwart van de vier miljoen Bosniërs van huis en haard. De infrastructuur en landbouw raakten zwaar beschadigd. Meer dan tweeduizend aardverschuivingen verwoestten vaak hele dorpen.