Dagje weg flink duurder

Mensen die een dagje uit willen, zijn een stuk duurder uit dan vijf jaar geleden. Bioscopen, theaters en festivals zijn sinds 2009 een kwart duurder geworden. Kaartjes voor attractieparken, dierentuinen en musea stegen negentien procent in prijs. Het Centraal Bureau voor de Statistiek bracht dat donderdag naar buiten.

Bioscopen, theaters en festivals werden halverwege 2011 duurder doordat de btw op podiumkunsten van zes naar negentien procent ging. Die maatregel werd teruggedraaid, maar de prijzen werden toen niet verlaagd omdat fors werd gekort op subsidies in de kunstsector, aldus de economen bij het CBS.

Het algemene prijspeil steeg met elf procent. Daarmee zitten, naast de theater- en festivalbranche, ook de attractieparken, dierentuinen en musea flink boven het gemiddelde. De prijzen stegen bijna twee keer harder dan de inflatie doordat de parken en musea veel geld staken in modernisering en uitbreiding.

Ook de reis naar attractiepark, bioscoop of festival werd duurder. Kosten voor het reizen met het openbaar vervoer stegen zeventien procent. Met de auto gaan kost nu 27 procent meer dan vijf jaar geleden en parkeren is twintig procent duurder geworden.

Uit eten gaan is, afgezet tegen de inflatie van elf procent, juist iets goedkoper dan in 2009. Een etentje werd negen procent duurder, meldt het statistiekbureau.