BBC stelde onderzoek in naar Top Gear

De BBC heeft onder medewerkers aan tv-programma Top Gear een onderzoek gehouden. De tv-directeur, Danny Cohen, maakt zich zorgen over het werkklimaat vanwege de racistische uitspattingen van presentator Jeremy Clarkson, schrijft de Britse krant The Guardian dinsdag. De uitkomst van het onderzoek blijft vooralsnog binnenskamers.

Aan medewerkers werd onder meer gevraagd of ze vonden dat het programma racistisch is. Verder werd onderzocht of mensen bang zijn hun mening te uiten als ze het ergens niet mee eens zijn. Onder anderen Clarkson, producent Andy Wilman en presentatoren James May en Richard Hammond werden ondervraagd.

Het onderzoek, waarvan de resultaten alleen zijn ingezien door Cohen en enkele anderen, werd ingesteld nadat Clarkson in mei bijna zijn baan was kwijtgeraakt. BBC-bazen vragen zich af of Clarkson en andere medewerkers aan Top Gear wel beseffen hoe ze zich horen te gedragen als medewerkers van de omroep.

De afgelopen jaren is de 54-jarige Clarkson meerdere keren beticht van racisme. Zo noemde hij zijn zwarte hond Didier Drogba, naar de voetballer, en zou hij in een oude opname van Top Gear het n-woord hebben gezegd. Vorige week oordeelde de Britse mediawaakhond Ofcom dat de BBC bewust een racistische grap van Clarkson uitzond. In een uitzending van maart sprak hij neerbuigend over een Aziatische man.

Het onderzoek zou vier tot zes weken hebben geduurd en ging in juni van start. De BBC wil niet reageren op het artikel van The Guardian.