Illustrator Sieb Posthuma (54) overleden

Illustrator en schrijver Sieb Posthuma is zondag in Amsterdam overleden. Dat hebben uitgeverijen Querido en Gottmer in een verklaring bekendgemaakt. Posthuma is 54 jaar geworden en laat zijn man, acteur Ton Meijer, achter."Hij zag niet langer licht in zijn leven", schrijven zijn werkgevers. "Querido Kinderboeken en Uitgeverij Gottmer rouwen om het verlies van een fantastische illustrator, een inspirerende kunstenaar en bovenal een lieve vriend."

Posthuma begon als illustrator voor onder meer NRC Handelsblad en HP/De Tijd en ontwierp later ook covers voor boeken. Midden jaren negentig legde hij zich toe op het illustreren van kinderboeken en in 2001 schreef hij zijn eerste kinderboek over zijn foxterriër Rintje. Het hondje speelde later de hoofdrol in meerdere boeken, theatervoorstellingen en een wekelijks verhaal in NRC Handelsblad.

Voor Rintje kreeg hij in 2002 een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Die prijs kreeg hij later nog twee keer, voor Peter en de Wolf in 2005 en voor Aadje Piraatje in 2012. In 2009 kreeg hij bovendien een Gouden penseel voor Boven in een Groene Linde Zat een Moddervette Haan. In 2012 kreeg hij de prijs opnieuw voor Een Vijver Vol Inkt.

Posthuma werkte nauw samen met prinses Laurentien aan een reeks kinderboeken over Mr. Finney. Ook met schrijver Ted van Lieshout en Marjet Huiberts werkte hij verschillende keren samen. Zijn werk werd over de hele wereld uitgebracht en in binnen- en buitenland tentoon gesteld.

Naast zijn werk als illustrator en schrijver ontwierp Posthuma ook diverse keren decors voor theater- en balletvoorstellingen.