Spiegel: IsraŽl luisterde Kerry af

De Israëlische geheime dienst heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry vorig jaar afgeluisterd tijdens de mislukte vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten. Dat meldt Der Spiegel op basis van bronnen bij inlichtingendiensten. Behalve de Israëliërs luisterde er nog minstens een andere geheime dienst mee met de gesprekken van Kerry.

Kerry reisde het afgelopen jaar veelvuldig tussen Israël, de Palestijnse gebieden en andere landen in het Midden-Oosten in een poging tot een permanent vredesakkoord te komen tusssen Israël en de Palestijnen. Hij voerde geregeld telefonisch overleg met diverse partijen en gebruikte daarbij niet altijd een versleutelde verbinding, schrijft Der Spiegel. Hierdoor konden de gesprekken betrekkelijk eenvoudig worden afgeluisterd.

De onthulling over het afluisteren van Kerry's telefoongesprekken zal de toch al gespannen relatie tussen Israël en de Verenigde Staten nog verder onder druk zetten.

De Israëlische en Amerikaanse ministeries van buitenlandse zaken wilden niet op de berichtgeving van Der Spiegel reageren.