Voormalig SP-senator verlaat partij om Gaza

Oud-senator voor de SP Anja Meulenbelt heeft haar partijlidmaatschap opgezegd uit onvrede met de in haar ogen passieve houding van de SP ten aanzien van de oorlog in Gaza. De schrijfster die zegt ooit lid van de partij te zijn geworden vanwege het Palestina-standpunt uit onder meer kritiek op partijleider Emile Roemer.

Roemer riep juist zaterdag in een gezamenlijke brief met fractieleider in de senaat Tiny Kox op om de ambassadeur van Israël op het matje te roepen. Ze vroegen minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in een brief te benadrukken dat de situatie in Gaza de relatie van Nederland met Israël schaadt. De brief van Roemer en Kox is volgens Meulenbelt 'drie weken en anderhalf duizend doden te laat'.

"Natuurlijk zijn ook de raketbeschietingen vanuit Gaza in strijd met internationaal recht en met de positie van de Palestijnse regering, die de beschietingen keer op keer veroordeelt", zo stelt Meulenbelt in een verklaring. "Maar het is nu eerst en vooral zaak om de volstrekt disproportionele aard en omvang van het geweld dat het Israëlische leger loslaat op de al zo gekwelde bevolking van Gaza in de meest sterke bewoordingen te veroordelen. Door de internationale gemeenschap - en dus ook door de Nederlandse regering."