Experts aangekomen op de crashsite

Donderdag rond het middaguur is door een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan FOK.nl bevestigd dat de experts zijn aangekomen op de crashsite van MH17.

Naar aanleiding van de diverse berichten over nog niet geborgen lichamen en de problemen om toegang te krijgen tot de crashsite, heeft FOK.nl contact opgenomen met Daphne Kerremans (woordvoerder Buitenlandse Zaken).

80 lichamen
Kerremans gaf in het gesprek aan dat de berichten over 80 nog niet geborgen lichamen op dit moment 'BuZa niet zo veel zeggen'. Dit bericht is enkel en alleen voor rekening van de Australische minister van Buitenlandse Zaken. Volgens Kerremans is dit gebaseerd op "iets wat ze gehoord had."

Toegang tot de rampplek
Vandaag zijn er, net zoals de voorgaande dagen, wederom verkenners vertrokken vanuit de basis naar de rampplek. De groep heeft vandaag echter een andere route gekozen om naar de plek te komen. Een keuze die, zo blijkt, goed heeft uitgepakt. De groep is inmiddels gearriveerd op de plek des onheils.

Schoten
Volgens de twitter-feed van freelancecameraman Eric Feijten, zijn er artillerieschoten gelost. Hij denkt dat deze schoten gericht waren op het konvooi en heeft rechtsomkeert gemaakt.

Of het hele konvooi ook is omgekeerd, is momenteel nog onbekend. De twitter-feed van de OVSE maakt hier vooralsnog geen melding van. Volgens de Volkskrant zijn het alleen de meegereisde journalisten die rechtsomkeert maakten. Telegraafverslaggever Charles Sanders zag mortiergranaten rakelings langs z'n auto vliegen, meldt hij via zijn twitter.

Herdenking door OVSE-team
Ondanks de onrust op de crashsite is er door de leden van het OVSE-team toch even een moment stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de neergehaalde MH17.

Meer informatie volgt wanneer deze binnenkomt.