IsraŽl verwoest tunnels, 'met of zonder bestand'

Het Israëlische leger gaat door met het vernielen van tunnels van Hamas in Gaza, 'met of zonder bestand'. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu donderdag gezegd.

Netanyahu zei dat hij geen enkel bestand accepteert waarin Israël zijn missie om het tunnelnetwerk te ontmantelen niet kan voltooien. Via de tunnels zijn Hamas-strijders in Israël geïnfiltreerd om aanvallen uit te voeren. Van de 32 tunnels die zijn ontdekt is het merendeel vernield, de rest zou nog enkele dagen vergen.

Het Israëlische offensief tegen Hamas en andere militanten in de Gazastrook werd 8 juli ingezet. Het begon met luchtaanvallen om een eind te maken aan raketbeschietingen, maar werd 17 juli uitgebreid tot een grondoffensief. Bij de gevechten vielen tot dusver aan Palestijnse kant meer dan 1360 doden en aan Israëlische zijde bijna zestig. Donderdag riep het Israëlische leger nog eens zestienduizend reservisten op, voor een mogelijke verdere uitbreiding van het offensief.

Het Israëlische leger zette zijn aanvallen in Gaza donderdag voort. Volgens ooggetuigen werd een moskee getroffen naast een door de Verenigde Naties gerunde school in Beit Lahiya. Daarbij werden watertanks op een nabijgelegen gebouw geraakt. Scherven troffen mensen die op het schoolterrein toevlucht hadden gezocht en zeker vijftien van hen raakten gewond, drie levensgevaarlijk, zei een medewerker van de gezondheidsdienst.

Donderdag kwamen door Israëlisch vuur bij een andere VN-school zeker zeventien mensen om. Volgens Israël waren er uit de omgeving van de school mortiergranaten afgeschoten. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde beschieting van de school scherp. "Niets is schandelijker dan het aanvallen van slapende kinderen", zei Ban.

Ook de Amerikaanse regering hekelde de beschieting van de school. "Wij zijn uitermate bezorgd dat duizenden ontheemde Palestijnen die van het Israëlische leger hun huizen moesten verlaten niet veilig zijn in de door de VN aangewezen schuilplaatsen", zei een woordvoerster van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad.

Pierre Krähenbühl van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen zei dat Israël zich meer moet inspannen om burgers te ontzien, vooral in Gaza, waar 1,7 miljoen mensen dicht op elkaar zijn gepakt in een smalle kuststrook. De VN hebben tachtig van hun scholen opengesteld om de meer dan tweehonderdduizend Palestijnen die hun woningen zijn ontvlucht op te vangen. "Wat de wereld misschien vergeet, is dat de mensen in Gaza nergens heen kunnen", zei Krähenbühl.

Egyptische functionarissen hebben met Israëlische vertegenwoordigers gesproken over de Israëlische voorwaarden voor een eventueel bestand. Israël wil het vermogen van Hamas om raketten af te schieten decimeren, het wapenarsenaal van Hamas verkleinen en de tunnels vernietigen. Hamas wil het vuren pas staken als het garanties krijgt dat Israël en Egypte de zeven jaar oude grensblokkade van Gaza opheffen.