'Deal om criminelen in Marokko te berechten'

Het Openbaar Ministerie heeft een verdrag gesloten met justitie in Marokko om Nederlands-Marokkaanse criminelen die naar het land vluchten, daar te vervolgen en te berechten. Dat schrijft de Volkskrant donderdag. Het Noord-Afrikaanse land wil volgens de krant niet langer een schuilplaats zijn voor Marokkanen die in het buitenland misdrijven plegen.

Verdachten worden volgens het nieuwe samenwerkingsverband onder Marokkaanse recht vervolgd en berecht. De doodstraf kan echter niet worden opgelegd. Daarover heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) onlangs contact gehad met zijn Marokkaanse collega Mustapha Ramid.

Afgelopen week stond de 26-jarige Hamza B. volgens de Volkskrant als eerste terecht onder het nieuwe samenwerkingsverband. B. is een van de verdachten van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam in december 2012.

Bij de schietpartij kwamen twee Nederlands-Marokkaanse mannen om het leven. Ook werd gericht op de politie geschoten. Twee andere verdachten in de zaak staan in Nederland terecht.