'Onnodige uitbreiding A9 door uitblijven verkeer'

De A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Diemen wordt onnodig uitgebreid. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van cijfers van Rijkswaterstaat. Door de tragere groei van Almere worden er veel minder weggebruikers dan eerder verwacht.

Vorig jaar reden er dagelijks 59.000 voertuigen over het stukje snelweg tussen Amsterdam en Almere, terwijl dat er in 2005 nog 72.000 waren. Op 1 juli is de verwachting voor 2030 fors bijgesteld van 168.000 naar 130.000 voertuigen per dag.

De prognose is volgens het ministerie van Infrastructuur verlaagd vanwege 'stedelijke ontwikkeling' en omdat mensen meer thuis werken. Een adviseur van het ministerie zegt echter dat het vooral verband houdt met de tegenvallende groei van Almere.

De snelweg, ook wel bekend als de Gaasperdammerweg, wordt uitgebreid van twee keer twee rijstroken naar twee keer vijf rijstroken en een wisselstrook. Ook komt er een drie kilometer lange tunnel. Met een budget van een miljard euro is het een van de duurste wegenprojecten van het land.

Het ministerie ziet geen reden om vanwege de tegenvallende cijfers een rijstrook te schrappen. De anonieme adviseur stelt in de krant dat het ministerie 'krampachtig' vasthoudt aan het idee van een 'mega-Almere'.