Noord-Koreaans gevechtsvliegtuig gecrasht

Bij een testvlucht is een Noord-Koreaans gevechtsvliegtuig van het type MiG-19 neergestort. Dat hebben bronnen bij het Zuid-Koreaanse leger gezegd, meldt de Zuid-Koreaanse nieuwszender YTN woensdag. Het is het tweede Noord-Koreaanse vliegtuigongeluk dit jaar.

Het toestel stortte neer in de buurt van de vliegbasis van Taetan tijdens een oefening van het Koreaanse Volksleger. Het is niet bekend of er mensen bij het incident zijn omgekomen of gewond geraakt. Sinds het ongeluk blijven alle gevechtsvliegtuigen aan de grond.

De oorzaak van de crash is nog niet bekend. Analisten denken dat het toestel kan zijn neergestort omdat het verouderd en slecht onderhouden was. Gebrekkige vliegvaardigheid van de piloot wordt ook als mogelijkheid genoemd. Piloten krijgen in Noord-Korea weinig vliegtraining omdat er een tekort aan brandstof en reserveonderdelen in het land is.

Het sovjetmodel MiG-19 werd meer dan veertig jaar geleden geïntroduceerd in de Noord-Koreaanse luchtmacht. Eerder dit jaar werd een ouder type, de MiG-17, tot nader order aan de grond gehouden omdat er te veel ongelukken mee hadden plaatsgevonden.

Naast Noord-Korea hebben alleen nog Zambia en Birma de MiG-19 in gebruik. Waarschijnlijk heeft Pyongyang ongeveer negentig exemplaren van het toestel.